Geschiedenis Wereldpaviljoen

wereldpaviljoen250pxSamen met een aantal mondiale groepen in Noord-Limburg staat COS Limburg aan de wieg van het Wereldpaviljoen. Een initiatiefgroep bestaande uit Ronald Kohnen (directeur COS Limburg), Peter Toonen (ambtenaar Regio Venlo) en René Poels (voorzitter SOS Meerlo-Wanssum) heeft in 2010 het idee verder uitgewerkt en een aparte stichting opgericht, die de ontwikkeling van het Wereldpaviljoen verder ter hand heeft genomen. Met steun van de Mondiale Groepen, COS Limburg en diverse adviseurs uit het bedrijfsleven, onderwijs en cultuur is in 2012 een tentoonstelling gerealiseerd tijdens de Floriade 2012.

Floriade 2012

De Floriade is de Wereld Tuinbouw Expo die slechts eens in de tien jaar in Nederland plaatsvindt. Van 5 april t/m 7 oktober 2012 vond de Floriade plaats in Venlo, op het terrein van Venlo GreenPark. Het is het grootste evenement van Nederland: er zijn zo’n 2 miljoen bezoekers geweest uit binnen- en buitenland. Meer dan 100 nationale en internationale deelnemers lieten de bezoekers aan de hand van indrukwekkende paviljoens en tuinen ervaren wat de invloed is van de tuinbouw op de kwaliteit van het dagelijks leven. Het Wereldpaviljoen had een kleurrijke inzending op de Floriade 2012 op het entresol van Villa Flora. De inzending stond geheel in het teken van Nicaragua en het toekomstige permanente Wereldpaviljoen te Steyl.
Voor de stand op de Floriade ging de Stichting Wereldpaviljoen in zee met CAS Exhibitions Belfeld. Dit bedrijf ontwierp de stand op basis van de ideeën van de stichting Wereldpaviljoen. Daarbij zijn de Millenniumdoelen en Fair Trade de leidraad geweest. Het Venrayse bedrijf Mediacare ontwikkelde voor het Wereldpaviljoen de interactieve games.

De Stichting Wereldpaviljoen presenteerde zich tijdens de Wereldtuinbouwtentoonstelling gedurende 180 dagen in het groenste gebouw van Nederland: Villa Flora. Van de directie van de Floriade kreeg de Stichting om niet de beschikking over een ruimte van 100 tot 150 m2op het twaalf meter brede balkon van Villa Flora op de eerste verdieping. De Stichting bouwde in deze ruimte een deel van het inleefatelier, een publieksattractie rondom de milleniumdoelen en een virtuele show. Naast duizenden kinderen en tienduizenden bezoekers is het paviljoen ook bezocht door vele hoogwaardigheidsbekleders waaronder ambassadeurs, (oud)-ministers en delegaties uit vele landen.

overigeprojecten-koningin574px
Hare Majesteit had grote interesse in het Wereldpaviljoen, foto: Kino Linders Venlo

Koningin Beatrix heeft woensdag 4 april 2012 in Venlo de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 geopend. Tijdens een korte rondwandeling op het 66 hectare grote parkachtige Floriade terrein bracht ze ook een bezoek aan het Wereldpaviljoen in het groenste gebouw van ons land, Villa Flora. De koningin was vol bewondering over de kleurrijke stand, die speciaal bedoeld is voor kinderen en jongeren om op interactieve wijze te leren over de millenniumdoelen en eerlijke handel. Voorzitter René Poels van de Stichting Wereldpaviljoen en directeur Ronald Kohnen van COS Limburg vertelden de koningin dat het Wereldpaviljoen kinderen en jongeren bagage wil meegeven voor het wereldburgerschap door ze onder te dompelen in het leven van andere culturen. “Onderwijs daar en gedragsverandering hier kan het leven van de kinderen in andere landen in positieve zin veranderen”, aldus de voorzitter. De koningin complimenteerde de initiatiefnemers met hun positieve inzet.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 is met ruim 2 miljoen bezoekers een succes geworden. De Stichting Wereldpaviljoen liftte met het succes mee en presenteerde gedurende 180 dagen haar Wereldpaviljoen, het verhaal van Rosa en Sergio in Nicaragua, de millenniumdoelen en fair trade. De inzending op de Floriade was een prachtig visitekaartje voor het definitieve Wereldpaviljoen dat we in begin 2014 willen openen in de voormalige drukkerij van het kloosterdorp Steyl (Venlo). Het inleefatelier aldaar wordt in 2014 geopend.

Cijfers van het Wereldpaviljoen tijdens Floriade 2012

1 miljoen passanten –schatting- op het entresol langs het Wereldpaviljoen

1 Wereldbol, een van de meest gefotografeerde objecten op het entresol

2 projectleiders bij het Wereldpaviljoen

3 televisie-uitzendingen van Reindonk, Gennep tv en Floriade TV

4 radio uitzendingen vanuit het Wereldpaviljoen via o.a. L1

10-tal publicaties in de regionale media

33 meter en daarmee de langste inzending op het balkon

40 internationale studenten van de Fontys Hogeschool hielpen op de stand

79 bezoekers stuurden een kaartje via Hyves en 37 via Twitter.

90 workshops voor 2250 scholieren

93 enthousiaste en bevlogen vrijwilligers/promotors bemensten de stand

180 dagen was onze stand actief

1000 folders Kloosterdorp Steyl uitgereikt

1440 uren hebben de vrijwilligers gewerkt

2500 folders van LBSNN/HIVOS uitgereikt

5000 folders Wereldpaviljoen verspreid, in drie talen

9828 “kaartjes uit Nicaragua” zijn door 4915 bezoekers verstuurd vanaf het Wereldpaviljoen.

14.880 keer werd de videoclip over het Wereldpaviljoen in Steyl vertoond

24.000 bezoekers geïnformeerd over onze doelen

75.000 bezoekers speelden met de games, keken in de Wereldbol of hebben filmpjes bekeken

2.046.684 bezoekers trok de Floriade 2012 in Venlo.