Plein van de Vrijheid

BF Limburg 2018 ev logoHet Bevrijdingsfestival is meer dan muziek alleen. Er vinden ook inhoudelijke activiteiten plaats rondom het thema ‘Geef vrijheid door’. Met dit thema als uitgangspunt worden op het Plein van de Vrijheid en de Mondiale Markt verschillende Debat & Dialoog activiteiten georganiseerd. Naast de Debat & Dialoog activiteiten vind je op het Plein van de Vrijheid twee podia voor jong talent, diverse organisaties die aandacht vragen voor belangrijke thema’s gerelateerd aan vrijheid en democratie én kinderactiviteiten. Het Plein van de Vrijheid, de Mondiale Markt én de Debat & Dialoog activiteiten zijn te vinden op het Munsterplein. De organisatie en coördinatie hiervan is in handen van COS Limburg.

Café la Liberté

Foto cafe la liberteMet Café la Liberté verschijnt er op het Plein van de Vrijheid een pop-up café. In dit café vindt onder begeleiding van deskundig personeel een goed gesprek plaats. Dit personeel bestaat uit een aantal vaste krachten: De propper; deze onmisbare schakel tussen de straat en het café knoopt een praatje aan met voorbijgangers en probeert hen te verleiden tot een cafébezoek.
De bar dame: met haar eeuwige glimlach schenkt zij een glas en verleidt tot een gesprek. De stamgasten: ook in dit café ontbreekt het uiteraard niet aan stamgasten. En net zoals in andere cafés, worden ze steeds spraakzamer, iets wat binnen dit project natuurlijk zeer gewaardeerd wordt. Café la Liberté; een bezoekje waard.

Welke vrijheid geef jij door?

Heb jij een inspirerende of ontroerende boodschap, aarzel dan niet en kom op 5 mei naar het Bevrijdingsfestival en geef jouw vrijheid door in de ‘Geef Vrijheid Door’ area. Diverse hosts gaan hier het gesprek aan met festivalbezoekers, om samen met hen te onderzoeken welke vrijheid belangrijk is. De vrijheid die men uiteindelijk door wil geven wordt gefotografeerd. Deze foto’s zijn na 5 mei terug te vinden op de facebookpagina van het Bevrijdingsfestival en diegene die veel traffic weet te creëren rondom zijn of haar foto ontvangt een museumbezoek cadeau.

Upgrades

Naast Café la Liberté zijn er ook een aantal door jongeren georganiseerde debat&dialoog activiteiten. Studenten van IFMSA Maastricht, vrijwilligers van de Kinderen en Jongeren Rechts Winkel Limburg en jongeren die actief zijn bij Wel.kom gaan met zelf ontwikkelde debat&dialoog activiteiten rondom het thema ‘Geef Vrijheid Door’ in gesprek met festivalbezoekers. Wil jij bijvoorbeeld je mening laten horen over actuele vraagstukken gerelateerd aan vrede, veiligheid en democratie? Kom dan bij de Peacetest van de studenten van IFMSA-Maastricht op het bevrijdingsfestival een appeltje gooien of jij het wel of niet eens bent met de stellingen die zij hierover bedacht hebben.

Kom speeddaten met een veteraan! 

Foto VIWat is vrijheid? Zeggen wat je denkt? Doen wat je wilt? Hoe is het om níet in vrijheid te leven? Wat kan jíj doen om bij te dragen aan vrijheid? Veteranen zetten zich sinds jaar en dag wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Zij zijn in gebieden geweest waar géén vrijheid was. De ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens een oorlog of vredesoperatie kunnen heel ingrijpend zijn. Nieuwsgierig naar de ervaringen van veteranen? Zin in een leuk gesprek mét inhoud? Kom speeddaten in de tent van het Veteraneninstituut op het Plein van de Vrijheid van Bevrijdingsfestival Limburg.  Speeddaten met veteranen is een initiatief van het Veteraneninstituut. Het VI streeft naar optimale zorg voor veteranen en hun naasten, verspreidt kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Ook zet het VI zich actief in voor de maatschappelijke erkenning van en waardering voor veteranen.
Meerdere NGO’s benaderen het thema vrijheid vanuit een mondiaal perspectief en brengen dit door middel van debat&dialoog activiteiten onder de aandacht van festivalbezoekers. De NGO’s die dit jaar aanwezig zijn, zijn Amnesty International, World’s Best News, Bits of Freedom, World Press Photo en het Rode Kruis.

Twee podia voor jong talent op het Plein van de Vrijheid

Dit jaar zijn er twee podia voor jong talent te vinden op het Plein van de Vrijheid. De Kunstbende Limburg trapt op 5 mei haar Zomertour af op het Bevrijdingsfestival in Roermond. Op dit podium singer- songwriters en dichters. 
Welzijnsorganisatie Wel.kom organiseert in samenwerking met een groep jongeren uit Roermond het Freedump podium, een podium waar jong hiphop, dance en urban talent een kans krijgt.

Mondiale Markt & kinderactiviteiten

Een gedeelte van het Plein van de Vrijheid is ingericht met de Mondiale Markt. Op de Mondiale Markt ervaar je de wereld in al haar kleuren en geuren, alle werelddelen kan je hier vinden. Dit is  een markt waar onder andere niet-westerse organisaties zich presenteren met hapjes en snuisterijen. Verder Afrikaanse kunstnijverheid, Aziatische hapjes en aparte kleding; dit is slechts een kleine selectie van wat je op de Mondiale Markt aan kan treffen. Naast verkoopstands tref je bijvoorbeeld ook diverse organisaties van bevlogen idealisten aan die zich inzetten voor een betere en vrijere wereld.

Een gedeelte van het Plein van de Vrijheid wordt ingericht met activiteiten voor kinderen. Scouting Limburg en Stichting Harambee bieden diverse actieve en creatieve workshops aan voor onze jongste bezoekers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Wichers, te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.