Debat & Dialoog

BF Limburg 2018 ev logoOp 5 mei bezoeken vele duizenden jongeren Bevrijdingsfestival Limburg. Het Bevrijdingsfestival is meer dan muziek alleen. Er vinden ook inhoudelijke activiteiten plaats rondom het thema “Geef vrijheid door”. Rondom dit thema worden op de Mondiale Markt en het Plein van de Vrijheid verschillende Debat & Dialoog activiteiten georganiseerd. De coördinatie en organisatie van het Plein van de Vrijheid, de Mondiale Markt én de Debat & Dialoog activiteiten is in handen van COS Limburg.

Debat&dialoog activiteiten op 5 mei 2018: Speeddaten met een veteraan een andere debat en dialoogactiviteiten

BFL2016 speeddate met een veteraanWat is vrijheid? Zeggen wat je denkt? Doen wat je wilt? Hoe is het om níet in vrijheid te leven? Wat kan jíj doen om bij te dragen aan vrijheid? Veteranen zetten zich sinds jaar en dag wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Zij zijn in gebieden geweest waar géén vrijheid was. De ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens een oorlog of vredesoperatie kunnen heel ingrijpend zijn. Nieuwsgierig naar de ervaringen van veteranen? Zin in een leuk gesprek mét inhoud? Kom speeddaten in de tent van het Veteraneninstituut op het Plein van de Vrijheid van Bevrijdingsfestival Limburg. Speeddaten met veteranen is een initiatief van het Veteraneninstituut. Het VI streeft naar optimale zorg voor veteranen en hun naasten, verspreidt kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Ook zet het VI zich actief in voor de maatschappelijke erkenning van en waardering voor veteranen.

Welke vrijheid geef jij door?

Heb jij een inspirerende of ontroerende boodschap, aarzel dan niet en kom op 5 mei naar het Bevrijdingsfestival en geef jouw vrijheid door in de ‘Geef Vrijheid Door’ area. Diverse hosts gaan hier het gesprek aan met festivalbezoekers, om samen met hen te onderzoeken welke vrijheid belangrijk is. De vrijheid die men uiteindelijk door wil geven wordt gefotografeerd. Deze foto’s zijn na 5 mei terug te vinden op de facebookpagina van het Bevrijdingsfestival en diegene die veel traffic weet te creëren rondom zijn of haar foto ontvangt een museumbezoek cadeau.

Café la Liberté

Met Café la Liberté verschijnt er op het Plein van de Vrijheid een pop-up café. In dit café vindt onder begeleiding van deskundig personeel een goed gesprek plaats. Dit personeel bestaat uit een aantal vaste krachten: De propper; deze onmisbare schakel tussen de straat en het café knoopt een praatje aan met voorbijgangers en probeert hen te verleiden tot een cafébezoek.
De bar dame: met haar eeuwige glimlach schenkt zij een glas en verleidt tot een gesprek. De stamgasten: ook in dit café ontbreekt het uiteraard niet aan stamgasten. En net zoals in andere cafés, worden ze steeds spraakzamer, iets wat binnen dit project natuurlijk zeer gewaardeerd wordt. Café la Liberté; een bezoekje waard.

Jongeren activiteiten: Upgrades en Freedump

BFL 2016 Upgrade IFMSA PeacetestNaast Café la Liberté zijn er ook een aantal door jongeren georganiseerde debat&dialoog activiteiten. Studenten van IFMSA Maastricht, vrijwilligers van de Kinderen en Jongeren Rechts Winkel Limburg en jongeren die actief zijn bij Wel.kom gaan met zelf ontwikkelde debat&dialoog activiteiten rondom het thema ‘Geef Vrijheid Door’ in gesprek met festivalbezoekers. Wil jij bijvoorbeeld je mening laten horen over actuele vraagstukken gerelateerd aan vrede, veiligheid en democratie? Kom dan bij de Peacetest van de studenten van IFMSA-Maastricht op het bevrijdingsfestival een appeltje gooien of jij het wel of niet eens bent met de stellingen die zij hierover bedacht hebben.
Vast onderdeel van Bevrijdingsfestival Limburg is het FreeDump podium. Dit podium wordt georganiseerd door Roermondse jongeren in samenwerking met Stichting Wel.kom. Dit jaar vindt het Freedump podium plaats op het Munsterplein.
Meerdere NGO’s benaderen het thema vrijheid vanuit een mondiaal perspectief en brengen dit door middel van debat&dialoog activiteiten onder de aandacht van festivalbezoekers. De NGO’s die dit jaar aanwezig zijn, zijn Amnesty International, World’s Best News, Bits of Freedom, World Press Photo en het Rode Kruis.

Kunstbende on tour

Het Kunstbende on Tour podium, een zomertour langs diverse festivals, trapt af op 5 mei tijdens Bevrijdingsfestival Limburg. Deelnemers aan de Kunstbende maken kans om op dit podium op te treden. Meer informatie op www.kunstbendelimburg.nl

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over bovenstaande activiteiten dan kunt u contact opnemen met Jasper Wichers via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.