Zon op School

zonopschool250pxZonnepanelen en energiebesparing gekoppeld aan educatie

Het project ‘Zon op School’ is ontwikkeld in Zeeland en sinds kort wordt het project ‘Zon op School’ ook in Brabant en Limburg uitgevoerd. In Limburg wordt het project uitgevoerd onder 17 basisscholen in de gemeente Heerlen. ‘Duurzaamheid’ is een belangrijk begrip in deze ‘groene’ stad. Met vele (vooruitstrevende) projecten hoopt de gemeente Heerlen de CO²-uitstoot binnen de gemeentegrenzen voor 2020 met 20% te verminderen.

In de eerste fase van het project worden er op basisscholen zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van duurzame zonne-energie. Samen met de display in de school, waarop te zien is hoeveel stroom de panelen opwekken, vormen de zonnepanelen de ‘hardwarecomponent’ van het project. Het lespakket kunnen we dan de ‘softwarecomponent’ van het project noemen. De schakel tussen beide componenten van het project is website www.zonopschool.nl.  

De lessen in het lespakket gaan over duurzaamheid en sluiten aan bij de vaardigheden van de kinderen. Het lespakket bestaat uit drie delen:

  1. Een inleiding over de ontwikkeling van de lessen en hoe deze te realiseren. In dit deel worden bepaalde begrippen toegelicht, zoals de visie op duurzaamheid, ‘Meervoudige Intelligentie’ en wat we verstaan onder didactische structuren.
  2. Een lesgedeelte waarin lessen zijn opgenomen voor onder-, midden- en bovenbouw. Deze lessen zijn al doorlopen door de pilotscholen van het project ‘Zon op School’ in Zeeland.
  3. Een draaiboek voor scholen die het predicaat duurzaam willen verwerven.

Waar haal je als docent de tijd vandaan?

Je kan deze map beschouwen als een aanvulling voor het wereldoriënterend onderwijs. Het ligt voor de hand om gebruik te maken van de voor de vakken geplande tijd. Sommige lessen kunnen onder handvaardigheid goed verwerkt worden.

Wat is de bedoeling?

Het is de bedoeling om met deze lessen de kinderen in het primair onderwijs kansen te bieden om ten aanzien van duurzaamheid een eigen houding te ontwikkelen.

Meer informatie en lespakket

Neem dan contact op met Ronald Kohnen viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 0475-315055.

Op de website www.zonopschool.nl is meer informatie te vinden en is het volledige lespakket incl. handleiding te downloaden.

COS Limburg werkt in de uitvoering van dit project samen met IVN Limburg.