Fairtrade etiket Heerlen 300pxOp 8 september organiseren Heerlen Mondiaal en de Werkgroep Fairtrade Heerlen een Fairtrade Markt op de Bongerd. Onder het genot van een kop fairtrade koffie, thee of frisdrank komen bezoekers meer te weten over het belang van fairtrade en welke rol bedrijven, organisaties en consumenten daarin kunnen spelen. Ook wordt aandacht besteed aan de Global Goals van de Verenigde Naties.

 Programma

11.00 uur opening door djembégroep Kumpo 

13.00 uur workshop djembé door Robin Zalm 

14.15 uur optreden van het Limburgs Afrikakoor Kwimba Zabula op onder leiding van Bobby Gouveia     

16.30 uur einde

 

Waarom fairtrade?

Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dat betekent dat boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product en dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus: geen kinderarbeid, geen extreem lange werkdagen, regelmatig pauze en aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Boeren en producenten verdienen genoeg om hun gezin onderdak, kleding, voeding, medische hulp en onderwijs te kunnen bieden. Door een fairtrade product te kopen, draag je bij aan de ontwikkeling van mensen die daardoor aan de armoede ontsnappen.

Heerlen
De gemeente Heerlen heeft een motie aangenomen waarin het streven staat om Fairtrade Gemeente te worden. Om de titel te kunnen halen, moet een groot aantal bedrijven en organisaties in de gemeente fairtrade producten gebruiken en/of verkopen. COS Limburg speelt een ondersteunende rol in het streven om in Heerlen de titel Fairtrade Gemeente te behalen. Fairtrade Regio Parkstad, waar Heerlen onderdeel van uit maakt, is een initiatief van en wordt mede mogelijk gemaakt door PLUS Supermarkten. 

 

COS Actueel